ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Η λήψη αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική και μόνον ιατρική συμβουλή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας και ίσως για τη ζωή σας.
Γνωρίζει άλλωστε ο φαρμακοποιός σας ως ευσυνείδητος και υπεύθυνος επιστήμων, ότι απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΩΣ η χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, όσο κι αν εσείς επιμένετε, αφού η ευθύνη δεν ανήκει ούτε κατ’ ελάχιστον σε εσάς λόγω άγνοιας, αλλά ανήκει αποκλειστικά σε εκείνον.
Για τους σοβαρώτατους κινδύνους που υπάρχουν ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ  

και οι συνέπειες από την αλόγιστη χρήση και αντίθετη προς τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης χορήγησή τους, χωρίς ιατρική και (μόνον ιατρική) συνταγή.

(ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΊΣ) 

Η χορήγηση και σωστή χρήση των αντιβιοτικών προϋποθέτουν:

  • Αξιολόγηση και λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού από τον ιατρό σας. 
  • Ιατρική εξέταση. 
  • Πιθανολόγηση από τον ιατρό, σχετική με τον μικροοργανισμό ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λοίμωξη. 
  • Διενέργεια σε κάποιες περιπτώσεις ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων, προκειμένου να προσδιορισθεί τόσον ο μικροοργανισμός, όσο και το είδος της λοίμωξης που προκλήθηκε π.χ. πνευμονία κ.λ.π. 

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία, δηλαδή αν δεν γίνει ιατρική διάγνωση, τότε η μεν λήψη του αντιβιοτικού χαρακτηρίζεται αλόγιστη ενώ η χορήγησή του θεωρείται αντίθετη προς τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.
Όλα να ανωτέρω προϋποθέτουν συνεννόηση αποκλειστικά με τον ιατρό σας.
 
Κυρίως κατά τη  χειμερινή περίοδο, συμβαίνουν συχνά διάφορες λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλονται σε ιούς, καθώς και γρίππη που και αυτή οφείλεται σε ένα ξεχωριστό ιό, τον ιό της γρίππης.
Σημειωτέον ότι ο εμβολιασμός της γρίππης προφυλάσσει μόνον από τη γρίππη και όχι από όλες τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις.
 
Τι γίνεται όμως με τα αντιβιοτικά ;

Η λήψη αντιβιοτικών σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις είναι όχι μόνον άσκοπη (αφού όπως  είναι γνωστό οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά), αλλά και επικίνδυνη για την υγεία σας και ίσως για την ίδια τη ζωή σας.
Το συχνό επιχείρημα του τύπου «μά γιατρέ μου, μόλις την άλλη φορά πήρα το αντιβιοτικό μου έπεσε ο πυρετός», περιγράφει απλώς  ένα τυχαίο γεγονός, δηλαδή ο πυρετός επρόκειτο να πέσει και έπεσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αντιβιοτικό συνετέλεσε στην καταπολέμηση της ιώσεως.
Επίσης, η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, είναι και επικίνδυνη.

Ο κίνδυνος συνίσταται στο γεγονός
ότι δίνοντας ένα αντιβιοτικό, κάνουμε επίθεση εναντίον των ιών χωρίς όμως όπως προαναφέρθηκε να τους επηρεάζουμε, όμως ταυτοχρόνως κάνουμε και μία τελείως άδικη επίθεση εναντίον κάποιων άλλων βακτηριδίων τα οποία βρίσκονται κάποιες φορές στον ρινοφάρυγγα, χωρίς όμως να είναι παθογόνα, χωρίς δηλαδή να προκαλούν ασθένεια, χωρίς με άλλα λόγια να μας ενοχλούν.
Ένα τέτοιο μικρόβιο είναι επί παραδείγματι ο πνευμονιόκοκκος, ο οποίος ενώ συνήθως είναι μη παθογόνος, μπορεί κάποιες φορές να μετατραπεί σε παθογόνο, όταν για παράδειγμα πέσει για κάποιους λόγους η άμυνα του οργανισμού. Τότε λοιπόν αυτός ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή πνευμονία.

Ποιο όμως είναι το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή ;

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι αν στο παρελθόν αυτός ο πνευμονιόκοκκος έχει δεχθεί μια επίθεση με αντιβιοτικά χωρίς ο ίδιος να φταίει σε τίποτε (όπως σε μια ιογενή λοίμωξη), τότε έχει ήδη καταγράψει στη μνήμη του, στο DNA του, εκείνη  την άδικη επίθεση που δέχθηκε και όταν θα πρέπει, στην περίπτωση δηλαδή της πνευμονίας,  να τον πολεμήσουμε με αντιβιοτικά, εκείνος εκδικείται και συγκεκριμένα εκδικείται τον ίδιο τον ασθενή και τον όποιο άλλο ευθύνεται για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών κατά το παρελθόν. Και ο τρόπος με τον οποίο εκδικείται είναι ότι απλά προβάλει αντίσταση δηλαδή αντοχή στα αντιβιοτικά. Και τότε αυτή η πνευμονία, μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του πάσχοντος.
 
Άλλοι κίνδυνοι από τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή είναι:
 

  • Η καθυστέρηση του ασθενούς να επισκεφθεί ιατρό, εφησυχασμένος ότι άρχισε μία δήθεν σωστή θεραπεία, χωρίς όμως να έχει γίνει ακριβής διάγνωση, με την πιθανότητα  να υποκρύπτεται μια πνευμονία, ή και κάτι άλλο ακόμη σοβαρότερο. 
  • Καθυστέρηση της διαγνώσεως μιας γρίππης η οποία θα πρέπει να γίνει  μέσα στο πρώτο 24 ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων, διότι ειδικά στην περίπτωση της γρίππης, υπάρχει ειδικό φάρμακο το οποίο αν και δεν είναι αντιβιοτικό, είναι ειδικό αντι-ιικό φάρμακο το οποίο προκαλεί άμεση υποχώρηση του πυρετού και της κακουχίας που προκαλεί η γρίππη και ακόμη συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών της.  Αυτό μάλιστα ισχύει τόσο για την εποχική, όσο και για τη νέα γρίππη των χοίρων, από τον ιό Η1Ν1. 
  • Ο κίνδυνος να εμφανίσει ο ασθενής μια αλλεργική αντίδραση, ή οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια από το αντιβιοτικό, το οποίο μάλιστα αν πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, τότε κακώς το πήρε και δεν είχε κανένα όφελος από τη λήψη του.   


Με την ευκαιρία αυτής της πολύ χρήσιμης νομίζω ενημέρωσης, σας αναφέρω ότι όπως είναι ευνόητο όχι μόνο τα αντιβιοτικά, αλλά σχεδόν όλα τα φάρμακα χρειάζονται ιατρική συνταγή, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και αναγράφεται στα κουτιά των φαρμάκων.
 
Συμπερασματικά,
μή ζητάτε οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και μην δέχεσθε από οποιονδήποτε που δεν είναι αποκλειστικά ιατρός να σας υποδείξει τη λήψη οποιουδήποτε φάρμακου.
Σκόπιμη και άκρως απαραίτητη κρίνεται η έστω τηλεφωνική συνεννόηση με τον ιατρό σας πρίν μεταβήτε στο φαρμακείο. Άλλωστε ο φαρμακοποιός σας, ως ευσυνείδητος επιστήμων που είναι, γνωρίζει ότι απαγορεύεται  να σας χορηγήσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή έστω κι αν εσείς επιμένετε, επειδή απλούστατα εσείς αγνοείτε τον κίνδυνο ενώ εκείνος οφείλει να τον γνωρίζει.

Εκτός αυτού, ως επίσης υπεύθυνος επιστήμων, γνωρίζει ότι η ευθύνη για τη λήψη φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή δεν ανήκει ούτε κατ’ ελάχιστον σε εσάς, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ότι δηλαδή εσείς αγνοείτε τον κίνδυνο.
Σε πολύ ειδικές και σπάνιες περιπτώσεις θα πρέπει ο ίδιος ο φαρμακοποιός να επικοινωνήσει με τον ιατρό σας μέσα στα πλαίσια της απαραίτητης για την υγεία του ασθενούς επιστημονικής συνεργασίας, προκειμένου να σας χορηγήσει κάποιο πολύ  απλό φάρμακο που ο ιατρός σας θα του υποδείξει,  κρίνοντας μάλιστα αν θα πρέπει να σας εξετάσει αμέσως ή αργότερα ή και καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις. 


Φιλικώτατα,
 
Περικλής Δασκαλάκης
Ειδικός Παθολόγος 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΜΗΝΥΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 


Τα σημερινά υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, συχνά αντιπροσωπεύουν τους αυριανούς καρδιαγγειακούς ασθενείς και τα αυριανά θύματα της στεφανιαίας νόσου και του διαβήτη.

Παραδειγματίστε τα με τη δική σας σωστή διατροφική συμπεριφορά.
Έχετε χρέος προς αυτά, αλλά και προς τις επόμενες γενεές, να το κάνετε.
Οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις, σχεδόν πάντοτε αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Επικοινωνία 

Φιλολάου 39Α – Παγκράτι
Αθήνα, 11633


Τηλ.Ιατρείου: 0030 210 7011732
Fax:               0030 210 7560032
Κινητό:           0030 6944 325600

Email:  intpadpm@otenet.gr 
Ιστότοπος: caremyhealth.eu   


Τηλ. για ιδιωτικά ραντεβού:  0030 210 7011732

Τηλ. για ραντεβού ΕΟΠΥΥ:    0030 210 7011732